Mentinerea unei relatii

Mentinerea unei relatii

Relatiile puternice necesita diferite tipuri de ingrijire – fizica, emotionala si atentionala. Anumite trasaturi s-au dovedit a fi deosebit de importante pentru mentinerea conexiunilor sanatoase. De exemplu, fiecare individ ar trebui, pentru inceput, sa se simta increzator ca partenerul lor este dispus sa le acorde timp si atentie. Si ambii trebuie sa se angajeze sa abordeze si sa acomodeze diferentele si provocarile care vor aparea inevitabil.

Beneficiile unei relatii

In cele mai reusite relatii, partenerii nu numai ca isi ofera reciproc avantajul indoielii; fac pasi activi de sustinere care promoveaza un puternic sentiment de a fi in aceeasi echipa. Mentinuta pe termen lung, cercetarile arata ca aceasta conexiune ofera indivizilor o baza emotionala solida pentru a-si urmari visele si pentru a reveni rapid atunci cand intampina esecuri.

Cum ma avantajeaza sa fiu intr-o relatie?

In relatiile sanatoase, partenerii nostri ne vad mai pozitiv decat oricine altcineva din viata noastra – poate mai pozitiv decat ne privim pe noi insine – si putem folosi credinta lor in noi pentru a ne apropia de sinele nostru ideal. Acesta este cunoscut sub numele de ,,fenomenul Michelangelo”, deoarece la fel cum marele sculptor ar putea privi o placa de piatra si a vedea o forma umana ascunsa ideala, mesajele pozitive ale partenerului nostru si semnalele de sustinere ne pot ajuta sa inflorim.

Cum il pot ajuta pe partenerul meu sa devina o persoana mai buna?

Partenerii cu experienta stiu ca nu se pot transforma reciproc in oameni cu care ar prefera sa fie, dar isi pot ajuta reciproc atingerea propriilor obiective personale. Facandu-i mai usor sa faca un prim pas, amintindu-le punctele forte si ajutandu-i sa identifice obiceiurile de auto-sabotare, un partener poate ajuta persoana pe care o iubeste sa creasca si sa gaseasca o satisfactie personala mai mare.

O relatie „suficient de buna” este suficient de buna?

Este rar sa sfarsesti cu un partener care este perfect din toate punctele de vedere sau care bifeaza fiecare casuta de pe lista trasaturilor la care ai sperat intotdeauna intr-un sot. Invatarea de a intelege ca acest paragon nu exista si punerea deoparte a listei de verificare dupa ce v-ati angajat partenerului dvs., este un factor important in succesul unei relatii. Se poate simti ca un compromis, dar o relatie ,,suficient de buna” este de multe ori mai mult decat suficienta pe termen lung.

Realizarea intimitatii

Desi termenul este adesea folosit ca eufemism pentru sex, impartasirea dintre doua persoane care defineste intimitatea nu este exclusiv o conexiune fizica si nu este exclusiva relatiilor romantice. Intimitatea implica riscul de a te pune acolo.

Tinde sa inceapa cu prudenta in conversatie – impartasind ceva semnificativ din punct de vedere emotional cu un nou partener – dar evolueaza in timp intr-o conexiune cu cineva care credem ca ne atrage cu adevarat. Odata ce se stabileste o legatura de intimitate, aceasta poate deveni piatra de temelie a prieteniei profunde si a dorintei fizice.

Care este cheia intimitatii intr-o relatie?

A va simti in siguranta emotionala, care implica atat relaxarea, cat si deschiderea, poate fi un ingredient esential al adevaratei intimitati. Cand un partener cedeaza criticilor sau dispretului si il ataca pe celalalt, acesta poate eroda intimitatea declansand mecanismele de autoaparare ale celuilalt si eliminandu-si increderea. Acesta este un motiv pentru care cercetarile sugereaza ca cuplurile necesita mult mai multe interactiuni pozitive decat negative intre ele pentru a mentine sanatatea relatiei.

Mentinerea unei relatii necesita unele masuri de baza ale respectului, pe care cercetarile sugereaza ca includ atentia, afectiunea, onestitatea si recunostinta unui partener, precum si disponibilitatea de a aborda conflictele si deschiderea catre partajarea volumului de munca al gospodariei. Absenta prelungita a acestor masuri poate pune in pericol viitorul unei relatii, astfel incat expertii indeamna partenerii sa le abordeze atunci cand devin o preocupare.