Forma de organizare de tip Persoana Fizica Autorizata permite desfasurarea activitatilor economice intr-un cadru legal. Aceasta categorie de personalitate juridica este printre cele mai des cautate de catre romani atunci cand doresc sa desfasoare o activitate economica, dar nu doresc sa opteze pentru un SRL (Societate cu Raspundere Limitata). Chiar daca si SRL-ul este foarte des considerat ca fiind o optiune viabila pentru activitati economice, trebuie spus ca exista suficiente motive pentru care sa optezi pentru infiintare PFA. Iata care sunt principalele 3 astfel de motive.
1.Usurinta de a infiinta un PFA
Un prim motiv pentru care poti sa iti indrepti atentia inspre infiintarea unui PFA este tocmai usurinta de a derula procesul pentru obtinerea certificatului de inregistrare pentru acest tip de entitate cu personalitate juridica. Faptul ca poti sa iti infiintezi un PFA la adresa unde domiciliezi sau chiar la un prieten acasa presupune gasirea rapida a unui sediu social. De asemenea, nu vei avea nevoie de toate avizele si autorizatiile de care poti avea nevoie pentru a deschide un SRL. Costurile cu procedura pentru infiintare PFA sunt foarte mici, nefiind nevoie de un capital social pe care sa il depui la banca.
2.Flexibilitatea acestei forme de organizare
Un al doilea argument care poate recomanda infiintarea unui PFA se refera la flexibilitatea pe care o ofera aceasta forma de organizare. Vei putea presta diferite activitati atata timp cat pentru acestea exista documente care sa ateste pregatirea si expertiza pentru respectivele activitati. Tot in privinta flexibilitatii putem aminti faptul ca nu este neaparat nevoie de deschiderea unui cont pentru PFA. Totusi acest lucru este recomandat pentru a pastra cu o mai mare usurinta evidentele contabile.
3.Gestiunea contabila
Un al treilea motiv pentru care poti sa iei in considerare infiintarea unui PFA se refera la gestiunea contabila mult mai usor de tinut comparativ cu alte tipuri de organizare. Contabilitatea unui PFA poate fi tinuta pe cont propriu, nefiind nevoie de angajarea sau contractarea unui contabil. Dar in acelasi timp se poate apela la un contabil profesionist pentru astfel de servicii profesionale.
De asemenea accesul dupa bunul plac al administratorului la veniturile realizate in urma activitatii prestate in cadrul PFA-ului este un alt aspect referitor la modul simplu de administrare din punct de vedere financiar-contabil pentru aceia care opteaza pentru infiintare PFA.
Daca aceste motive te-au convins ca tipul de personalitate juridica reprezentat de PFA este cea mai buna alegere pentru activitatea pe care urmeaza sa o desfasori, trebuie spus ca nu iti ramane decat sa urmezi pasii pentru a infiinta PFA-ul sub „umbrela” caruia sa desfasori activitatile economice dorite. Poti alege sa te ocupi pe cont propriu de acest proces de infiintare a PFA-ului, dar la fel de bine poti lasa aceasta sarcina in seama unor profesionisti in infiintare PFA.
Cu ajutorul unei firme profesioniste in domeniul serviciilor de infiintare a societatilor comerciale ai certitudinea ca acest proces va fi unul foarte rapid si fara stres. Cu alte cuvinte in cel mai scurt timp vei putea incepe activitatea.