Activitati in livada pe care fiecare fermier ar trebui sa le faca inainte de iarna
Cu zile mai scurte si temperaturi mai reci, toamna a sosit oficial. Este momentul perfect pentru a iesi afara si a face o intretinere sezoniera de livada, precum si pentru a va bucura de abundenta fructelor delicioase. Cu toate acestea, imediat dupa recoltare, raman doar copacii goi si epuizati. Studiul lor de iarna si fructificarea sezonului urmator depind in primul rand de cunostintele fermierului, efortul si gestionarea generala a somnolentei copacilor. Cateva practici simple vor ajuta copacii in perioada inactiva de iarna si le vor asigura vitalitatea pentru inflorirea si rodirea primaverii:
1. Igienizarea livezilor
Daca in timpul vegetatiei au existat boli sau semne de daunatori de insecte, toate fructele infectate ar trebui scoase din copaci. Acest lucru se datoreaza faptului ca pot fi o sursa de inoculum in primavara urmatoare. Cea mai buna practica este eliminarea fructelor infectate in timpul recoltarii.
Cand frunzele incep sa cada din copac, acestea trebuie taiate pentru a accelera descompunerea si pentru a raspandi compostul frunzelor pentru a creste populatia de microbi, care descompun si frunzele si ajuta la reducerea inoculului de iernare. Aceasta masa de frunze moarte contine de fapt o concentratie mare de substante nutritive care pot fi foarte benefice pentru plante. Acest lucru poate valorifica substantele nutritive pastrate in frunze transformandu-le in mulci.
Cand 50-70% din frunze au cazut, fermierii pot pulveriza copacii cu fungicide pe baza de cupru pentru a reduce inoculul de iernare si pentru a preveni aparitia bolilor in sezonul urmator. Pulverizarea se repeta la sfarsitul perioadei de iarna, de obicei inainte de pauza vegetativa a mugurilor. Aceste fungicide pot fi aplicate si intr-un sistem agricol integrat si organic.
2. Pregatirea pentru iarna
Cea mai importanta corvoada de livada care trebuie pregatita pentru iarna este protejarea scoartei frunze a trunchiului de copaci de musetele flamanze de pajiste. Molitii pot deteriora sau incinge serios si pot ucide copacii tineri mancand scoarta si stratul de cambium la baza copacului. Odata ce arborele este incins, apa si substantele nutritive nu se mai pot misca in sus si in jos in trunchi, iar copacul va muri. Pentru a evita pierderea unui copac tanar, fermierii pot aseza paznici in jurul trunchiurilor.
Acest lucru va impiedica mancarurile sa manance scoarta. Ar trebui sa aveti grija sa indepartati aceasta folie de protectie din plastic spiralata in primavara, deoarece acestea pot adaposti insecte si boli. Daca fermierul foloseste o plasa de plasa din plastic sau metal, acesta poate ramane pe tot parcursul anului atata timp cat fermierul le poate mari pe masura ce arborele creste. Un truc util este de a compacta zapada din jurul copacilor cu rati pentru zapada, astfel incat sa inghete intr-un pachet de gheata tare. Voles nu vor putea face tunel prin asta pentru a ajunge la copaci.
3. Fertilizarea
Aplicarea ingrasamintelor in toamna poate fi benefica din mai multe motive. Elementele nutritive adecvate in acest moment permit plantelor sa se recupereze din incarcatura de fructe care a fost indepartata din copac si sa se pregateasca pentru perioada de iarna. La momentul recoltarii, se recomanda aplicarea ingrasamintelor cu un raport mai mic de azot si un raport mai mare de potasiu si fosfor.
Copacii nou plantati si tinerii nu trebuie fertilizati. Acest lucru va evita cresterea abundenta inainte de inceperea iernii. Ingrasamintele pentru aplicarea toamnei pot fi o combinatie de micronutrienti (zinc, bor, magneziu). Plantele au nevoie de ele pentru a incepe procesul de aclimatizare, care ofera capacitatea de a rezista la temperaturi scazute si la alte procese fiziologice care au loc in timpul iernii.
4. Plantarea copacilor noi
Temperaturile reci din toamna sunt ideale pentru replantarea copacilor si pentru cresterea noii livezi. Daca sunt plantati toamna, copacii tineri au suficient timp pentru a crea radacini si a se intari inainte de iarna. Datorita inradacinarii mai bune si cresterii mai rapide a copacilor, se recomanda plantarea in toamna si / sau replantarea. Imediat dupa plantare, copacii tineri nu trebuie taiati. Daca este necesar, numai taierea minora este permisa inainte de iarna. In caz contrar, taierea poate incuraja arborele sa-si continue cresterea. Ca urmare, nu se va intari inainte de a veni temperaturi reci si provoca rani de iarna.
Prin urmare, taierea majora poate fi efectuata la inceputul primaverii, dupa temperaturi reci de iarna si inainte de inceperea vegetatiei copacilor, adica. seva vegetala incepe sa curga. Toamna este cel mai bun moment pentru a va pregati livada pentru sezonul urmator si pentru a asigura un randament de inalta calitate.