Meseria de bucatar a fost si continua sa fie foarte cautata. Chiar daca in ultimii ani se pune tot mai mare accent pe urmarea unor cursuri prestigioase pentru a deveni chef bucatar, trebuie spus ca atunci cand iti doresti sa gasesti un loc de munca bine platit si care sa iti aduca satisfactii, poti alege sa urmezi un curs de calificare pentru ocupatia de bucatar. Astfel de cursuri acreditate de catre Autoritatea Nationala de Calificare (ANC) pot fi privite drept o solutie viabila in cazul multor persoane care isi doresc obtinerea unei calificari pentru o anumita meserie.
Competentele dobandite in urma cursului de bucatar
Prin parcurgerea cursului de formare pentru meseria de bucatar se vor obtine competente tehnice generale si competente tehnice specializate. In privinta competentelor tehnice generale, acestea au in vedere dialogul si comunicarea cu persoanele cu care bucatarul se afla in legatura in timpul programului de lucru, dar si respectarea procedurilor si a instructiunilor de lucru. Competentele generale se refera si la utilizarea limbajului de specialitate la locul de munca, dar si la contributia privind asigurarea calitatii la cele mai ridicate standarde pentru serviciile oferite.
Pentru ca meseria de bucatar poate fi practicata in diferite unitati de lucru, tot in cadrul competentelor dobandite in urma acestui curs regasim si cele cu privire la organizarea activitatii in unitatile de alimentatie publica si in unitatile turistice. De asemenea competentele vizeaza promovarea produselor si a serviciilor, dar si adaptarea serviciilor prestate la tipurile de consumatori. Nu in ultimul rand competentele tehnice generale abordeaza gestionarea evidentei operative in bucatarie.
Competentele tehnice specializate acumulate in urma cursului de calificare pentru meseria de bucatar se refera la realizarea diferitelor preparate culinare, realizarea diferitelor diete in functie de consumatori, pregatirea preparatelor de tip „catering” si de tip „fast-food” si asigurarea laturii estetice pentru toate preparatele culinare.
Alege doar cursuri acreditate si autorizate ANC
Pentru a avea certitudinea ca vei obtine o calificare acreditata si recunoscuta oriunde in tara, dar si in Uniunea Europeana, se recomanda sa te inscrii doar la acele cursuri de calificare si formare autorizate de catre ANC. Astfel de cursuri pentru meseria de bucatar sunt organizate de catre International Know-How Center in judetele Bihor (Oradea, Salonta, Alesd, Beius, Marghita), Arad (Arad, Sebis, Chisineu Cris, Ineu, Curtici), Timis (Timisoara, Buzias, Lugoj, Recas), Satu Mare (Satu Mare, Carei, Negresti-Oas), Salaj (Zalau, Simleul Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei), Cluj (Cluj-Napoca, Huedin, Turda, Gherla, Dej), Alba (Alba-Iulia, Campeni, Abrud, Teius, Sebes) si Maramures (Ulmeni, Baia Mare, Seini, Sighetu Marmatiei, Targu Lapus).
Partea teoretica este organizata prin intermediul aplicatiilor online de tipul Zoom Cloud Meetings, urmand ca partea practica a cursului sa fie organizata in diferite unitati de profil din intreaga tara. Examenul final pentru obtinerea certificatului de calificare se va organiza la sediul din Oradea.
Durata cursului pentru meseria de bucatar este de 4 luni. Detalii complete privind acest curs de calificare, dar si cu privire la alte cursuri organizate de International Know-How Center pot fi gasite pe www.cursuricalificarepro.ro.