Dementa este una dintre afectiunile neurologice si cognitive frecvent intalnite in cazul multor persoane din lumea intreaga. Desi nu vorbim despre o boala in sine, aceasta este o tulburare neurologica si cognitiva majora care poate afecta semnificativ viata oamenilor care ajung sa sufere de dementa. Din acest motiv este importanta intelegerea si cunoasterea aspectelor referitoare la tipurile si stadiile dementei.
Stadiile intalnite in cazul dementei
Tulburarea neurocognitiva cunoscuta sub denumirea de dementa este cunoscuta ca avand mai multe stadii, in functie de nivelul de avansare al bolii. Primul stadiu este forma usoara, acesta fiind caracterizat de afectarea memoriei de scurta durata a pacientului. Aceasta forma se manifesta prin faptul ca pacientul nu isi mai aminteste anumite aspecte recente, insa pacientul nu are probleme cu independenta psihica sau cognitiva.
Stadiul moderat al dementei este caracterizat de anumite dificultati de natura cognitiva, cum ar fi accentuarea tulburarii de memorie, dificultate in efectuarea anumitor sarcini, dificultate in orientarea in timp si spatiu, dar si dificultate in gestionarea resurselor financiare. Tot aici se pot regasi si situatiile in care tulburarile de comportament sunt prezente, iar ciclul somn-veghe se modifica.
Cel mai grav stadiu este cel al dementei severe. In acest stadiu pacientul are nevoie de asistenta permanenta datorita faptului ca acesta nu cunoaste apropiatii si membrii familiei, are mari dificultati in a comunica, iar miscarile sau anumite procese naturale ale corpului nu pot fi controlate. In consecinta vorbim despre necesitatea asistentei permanente pentru pacientii care au ajuns in acest stadiu de dementa.
Care sunt tipurile de dementa?
Exista mai multe tipuri ale afectiunii neurocognitive numite dementa. Una dintre acestea este boala Alzheimer, aceasta fiind cea mai intalnita la persoanele care au trecut de varsta de 65 de ani. Simptomul principal este dificultatea de invatare si afectarea altor functii cognitive.
Un al doilea tip al dementei in functie de frecventa cu care este intalnita este dementa vasculara. Simptomul care caracterizeaza aceasta tulburare vizeaza dificultatea de a se concentra si de a efectua anumite sarcini. Dementa vasculara este specifica pentru pacientii cu un grad ridicat de risc vascular ca urmare a lezarii vaselor de sange cerebrale prin existenta unui cheag de sange sau a unei placi de aterom.
Dementa cu corpi Lewy este categoria ce este descrisa prin halucinatii vizuale, tulburari de atentie si disfunctie executiva. Simptomele continua cu tulburari ale somnului, dar si cu o manifestare similara cu boala Parkinson. Acest tip de dementa este cauzat de dezvoltarea depozitelor de proteine numite corpi Lewy in cadrul celulelor nervoase in anumite zone ale creierului, celule care sunt parte a proceselor de gandire, memorie si de motricitate.
Un alt tip este dementa frontotemporala, aceasta fiind frecventa sub forma dementei precoce datorita debutului inainte de 65 de ani. Aceasta dementa este descrisa de schimbari de comportament, disfunctii de limbaj si de afectarea lobilor frontali si temporali. Dementa mixta este regasita la persoanele in etate si vine cu anumite modificari ale creierului. Oricare dintre aceste tipuri de dementa poate fi diagnosticat doar in urma unui control de specialitate.